Search
Close this search box.

KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode

Početna » Novosti » KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode

KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode

sala 3 u kcus nakon nabavke aparata za invazivno kardiološke metode
savremeni aparat za invazivno kardiološke metode

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je najsavremeni aparat za invazivno kardiološke metode, koji je montiran u angiološkoj sali na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB). Ovaj prostor građen je sa najskupljim materijalima, ali je do dolaska ovog menadžmenta nažalost, korišten za skladištenje materijala.  

Novi uređaj sadrži angiološki sto, pumpu za kontrast te mogućnost za nadogradnju novih tehnika, kao što su FFR uređaj za rješavanje hroničnih promjena u srčanim krvnim žilama, a koji je neizostavan  za dijagnostičku obradu i terapijsku brigu akutno ugroženih bolesnika.

Sala se sastoji od prostora za pripremu bolesnika, središnjeg prostora s angiološkom opremom, kontrolne sobe i radne sobe za osoblje.

Kako kaže doc. dr.  Muhamed Spužić, šef  Odjela za invazivnu kardiologiju Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, ova sala omogućit će podizanje zdravstvenog standarda i njege za pacijente, te im pružiti brzu, efikasnu i kvalitetnu dijagnostiku i terapiju. Prvi pacijenti biće na programu već krajem januara.

„KCUS svakodnevno dokazuje da je spreman na sve nove izazove u razvoju BiH zdravstva. Pomoću novog uređaja čija je montaža u toku osim dijagnoze i liječenja akutno ugroženih srčanih bolesnika moći ćemo obavljati procedure za elektrostimulaciju srca. Ovim angiološkim aparatom otvaramo dijagnostiku kardiovaskularnoga sistema, ali dajemo i mogućnost implantacija privremenih i trajnih elektrostimulatora srca kod onih bolesnika kojima je to potrebno“, rekao je doc. dr. Spužić.

Doc. dr. Alen Džubur, šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam je istakao da je KCUS zdravstvena ustanova koja se nalazi u vrhu dijagnostike, prevencije i rehabilitacije te predstavlja idealan spoj prostora, opreme i kadrova.

„Zahvalni smo menadžmentu koji je obezbijedio da dobijemo još jednu salu i novi aparat. Do sada smo radili u jednoj sali što se pokazalo nedovoljnim. Sada možemo uvesti nove kardiološke  pretrage i to obaviti brzo i uspješno. Do prije četiri godine radili smo mnogo manje procedura, ali srećom sada je situacija puno bolja. Možemo reći smo u rangu sa svjetskim zdravstvenim centrima. Također, naš interventni tim na raspolaganju je 24 sata za pacijente sa akutnim infarktom“, rekao je doc. dr. Džubur.

Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, nabavkom ovog  savremenog aparata pružit će se kvalitetnije i brze zdravstvene usluge pacijentima u BiH. 

Novi uređaj neophodan je kako bi proširili spektar usluga i uveli više procedura. Uređaj koji smo do sada koristili je iz 2012. godine i već je tehnološki star i izbrabljen. Nabavkom novog u mogućnosti smo zbrinuti više pacijenata kojima je potrebna zdravstvena usluga na ovoj Klinici. Prema našim statistikama u postojećoj sali  za invazivnu kardiologiju godišnje uradimo oko 2000 procedura. Još jedna sala omogućiće rješavanje duplo većeg broja  akutnih srčanih problema, koji su vodeći uzrok smrtnosti u čitavom svijetu. Nakon naših procedura pacijenti se vrlo brzo vraćaju normalnom životu i svojim aktivnostima“, poručila je prof. dr. Izetbegović.  

                                                                                                           PRESS KCUS

Pošaljite upit