Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

U KCUS spašeno petogodišnje dijete sa moždanim udarom

Početna » U KCUS spašeno petogodišnje dijete sa moždanim udarom

U KCUS spašeno petogodišnje dijete sa moždanim udarom

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom ovog mjeseca realizovana je prva mehanička trombektomija kod  petogodišnjeg djeteta sa moždanim udarom. 

Pacijent je primljen na Pedijatrijsku kliniku u teškom zdravstvenom stanju, a trenutno se oporavlja na Neuropedijatrijskom odjelu.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkig diciplina hitni pregled mozga magnetnom rezonancom je ukazao na začepljenje bazilarne arterije sa životno ugrožavajućom infarkcijom moždanog stabla na šta je ukazivalo i teško kliničko stanje pacijenta sa oduzetošću, gubitkom koordinacije pokreta i otežanim gutanjem.

Zbog znakova moždanog udara od strane multidisciplinarnog tima sastavljenog od pedijatara i neurointerventnih radiologa ustanovljena je indikacija za mehaničku trombektomiju za koju je KCUS kao ustanova tercijarnog nivoa kadrovski i tehnički kapacitiran. Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju, uz saradnju sa anesteziolozima, je ovu proceduru u kratkom vremenskom roku nakon uspostavljanja dijagnoze uspješno izveo čime je došlo do trenutnog poboljšanja kliničke slike djeteta i povlačenja simptoma“, naglasila je prof. dr. Vegar Zubović.

Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju KCUS navodi da je prema njihovom pretraživanju dostupne literature do sada u svijetu publikovano samo 16 prikaza izvođenja mehaničke trombektomije u ovoj životnoj dobi.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS ističe da je procedura mehaničke ekstrakcije krvnog ugruška iz bazilarne arterije, minimalno invazivnim pristupom, omogućila da se izbjegne neminovni nastanak teških posljedica koju začepljenje bazilarne arterije nosi u smislu trajnog invaliditeta, pa i smrtnog ishoda.

„ Svi smo ponosni  na medicinski tim koji je uspješno uradio mehaničku trombektomiju kod petogodišnjeg djeteta, što predstavlja rijetskost i u svjetskoj medicini.  Ovo je rezultat predanog rada naših uposlenika. Puno toga smo uradili u proteklih šest godina, u smislu educiranja kadra i nabavke potrebne opreme. Zahvaljujući tome primjenjujemo najsavremenije protokole u liječenju u šta spada i liječenje ovog malog pacijenta. Njegov oporavak nastavlja se na Pedijatrijskoj klinici“, izjavila je prof. dr. Izetbegović.

KCUS