Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

ODRŽAN 15.TEČAJ NEONATALNE REANIMACIJE

Početna » Vijesti » ODRŽAN 15.TEČAJ NEONATALNE REANIMACIJE

ODRŽAN 15.TEČAJ NEONATALNE REANIMACIJE

15.tečaj neonatalne ranimacije realiziran je u organizaciji Udruženja neonatologa i intenzivista FBiH i Discipline za zdravlje djeteta KCU Sarajevo, te uz podršku OJ NIR KCUS. Tečaj je održan prema 8. izdanju priručnika neonatalne reanimacije po programu „Američke Akademije za Pedijatriju“, „Američke Asocijacije za srce“ i „Internacionalnog Komiteta za reanimaciju“.

Prema riječima potpredsjednice Udruženja neonatologa i intenzivista FBiH,                            prof.sci.med.dr. Hajrije Maksić tečaj je namijenjen neonatolozima, pedijatrima, ginekolozima, anesteziolozima, ljekarima opšte prakse, babicama, anestetičarima i medicinskim tehničarima, odnosno svim zdravstvenima radnicima koji prisustvuju ili učestvuju u porodu.

„Ove godine imali smo 43 kandidata iz 18 ustanova širom BIH i 5 kandidata iz Crne Gore,  a tečaj su vodili  licencirani instruktori koji su i preveli ovo novo 8. izdanje priručnika. Pored mene učešće u prijevodu uzeli su kolegice i kolege  Sabina Terzić, Mirza Halimić, Raho Spahović, Almira Kadić, Amila Sidran. Ranimacija podrazumijeva skup mjera i postupaka, kao i primjenu lijekova sa ciljem da se pomogne novorđenom djetetu da uspostavi vitalne funkcije. Najveći procenat novorođenčadi, njih oko 90%, uspostavlja tranziciju na nove uslove života bez poteškoća. Međutim oko 10% novorođenih beba treba određena pomoć kako bi prodisale odmah po rođenju, a 1% zahtijeva kompletne, opsežne reanimacijske mjere“ – ističe prof.dr Maksić.

Prof. dr Maksić naglašava da je u proteklom periodu u okviru tečaja educirano  preko 800 zdravstvenih radnika  da pruži podršku tek rođenoj djeci koja nisu sposobna da sama uspostave vitalne funkcije i tako im daju šansu za kvalitetnu budućnost.

„Uspješna neonatalna reanimacija je značajno doprinijela padu perinatalne smrtnosti i padu neonatalnog mortaliteta što nas ohrabruje i obavezuje da nastavimo sa kontinuiranom edukacijom iz neonatalne reanimacije“ – kazala je prof.dr Maksić.

                                                                                                                PRESS KCUS