Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Početna » Vijesti » SAOPĆENJE ZA JAVNOST

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Zbog velike zainteresiranosti javnosti u BiH u vezi sa izborom Generalnog direktora KCUS-a, Privremeni Upravni odbor KCUS-a izdaje sljedeće Saopćenje:

Privremeni upravni odbor KCUS-a je jučer zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem nas informiraju da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof. dr Ismeta Gvarankapetanovića za Generalnog direktora KCUS-a.

Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu suglasnost federalnog ministra zdravstva.

Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje  Federalnog ministarstva zdravstva.

Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo.

Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu  došli u pitanje. Privremeni upravni odbor i v.d. Generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da Privremeni upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti.

            PREDSJEDNIK

PRIVREMENOG UPRAVNOG ODBORA

                    Prof.dr Benjamin Kulovac