Uspješno oporavljena pacijentica iz saobraćajne nesreće

KCUS ima najbolji stručni kadar i opremu


Na Intenzivnom odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS svakodnevno se zbrinjavaju pacijenti sa teškim tjelesnim povredama. Nedavno se na ovoj Klinici liječila pacijentica nastradala u saobraćajnoj nesreći na autoputu A1 u kojoj su smrtno stradale tri mlađe ženske osobe, o čemu je javnost bila obavještena.

Prema riječima prim. dr. Amira Zjakića, šefa Odjela intenzivne njege Klinike za ortopediju i traumatologiju, prvo je zbrinuta na Klinici za anesteziju i reanimaciju, gdje je uključen multidisciplinarni tim za njeno zbrinjavanje, te je nakon toga prebačena na Kliniku za ortopediju i trumatologiju.„Pacijentica je primljena kao hitan slučaj iz saobraćajne nesreće. Vaskularni hirurg je uradio hitnu operaciju arterije na nozi,  a ortoped stabilizaciju prijeloma natkoljenice sa vanjskim fiksatorom. Prijelom podlaktice je također, riješen imobilizacijom. Pacijentica se nalazila nekoliko dana pod intenzivnim reanimacionim tretmanom i kontrolom naših anesteziologa. Nakon preooperativnih priprema uradili smo novu operaciju. Skinuli smo fiksator i uradili osteosintezu bedrene kosti, a nekoliko dana poslije osteosintezu podlaktice. Kolege sa maksilofacijalne hirurgije obavili su operaciju lica i nosa”, rekao je prim. dr. Zjakić.     

Ističe da je pacijentica nakon što je premještena na Kliniku za ortopediju i traumatologiju započela i fizikalni tretman. 

„ Nakon dva mjeseca i kontrolnog pregleda mogu reći da se pacijentica uspješno oporavila i da provodi planski fizikalni tretman. Dobar rezultat koji imamo na kraju liječenja je rezultata tog inicijalnog pristupa medicinskih timova koji djeluju u sastavu KCUS.”, naveo je Zjakić.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, primjer ove pacijentice samo je jedan od svakodnevnih slučajeva koji se zbrinjavaju na KCUS.

„ Sretni smo što smo mogli pomoći osobi iz ovako tragičnog udesa. Žao nam je što nismo mogli učiniti isto i za ostale iz ove saobraćajne nesreće. KCUS ima izvrstan kadar i opremu. KCUS je spreman liječiti sva teška stanja. Imamo najsavremenije operacione sale. U posljednje dvije godine zanovili smo aparate, vratili 83 miliona duga, srušili stare objekte, skratili liste čekanja, a u nekim segmentima one i ne postoje. Sve smo to uspjeli jer smo naporno i predano radili”, poručila je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Pošaljite upit