Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS: ODRŽAN TREĆI KOLEGIJ VEZANO ZA MOGUĆE ŠIRENJE KORONA VIRUSA U BIH

Početna » Novosti » KCUS: ODRŽAN TREĆI KOLEGIJ VEZANO ZA MOGUĆE ŠIRENJE KORONA VIRUSA U BIH

KCUS: ODRŽAN TREĆI KOLEGIJ VEZANO ZA MOGUĆE ŠIRENJE KORONA VIRUSA U BIH

Imajući u vidu migracije stanovništva i opasnost od širenja korona virusa i na teritoriji Bosne i Hercegovine, danas je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan treći po redu kolegij direktora disciplina na tu temu.

Kolegiju su pored direktora disciplina, prisustvovali šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS.

U okviru sastanka prisutni su iznijeli mišljenja i upozorenja u pogledu moguće pojave virusa, hospitalizacije i liječenja oboljelih.

Naglasili su da KCUS ima kapacitete za redovno zbrinjavanje oboljelih, ali i upozorili da bi na području Kantona Sarajevo trebalo formirati jedinstveni izolatorijum za liječenje inficiranih u slučaju pandemije.

U KCUS svakodnevno na hospitalizaciji ima oko 2.000 bolesnika, među kojima je veliki broj vitalno ugroženih i teško oboljelih. Formiranjem jedinstvenog izolatorijuma spriječilo bi se širenje intrahospitalnih infekcija i prijenos virusa na ležeće bolesnike, ali i 3.500 uposlenika koji svakodnevno rade u službi zdravlja građana. 

Zaključeno je da izolatorij treba biti udaljen od naseljenih područja. Kontrolni punktovi moraju biti organizirani na svim većim ulazima u grad (aerodrom, željeznička stanica i sl.). Domovi zdravlja i Opća bolnica Abdulah Nakaš, kao primarni i sekundarni nivoi zdravstvene zaštite, također moraju učestvovati u formiranju 24 satnih punktova.